Producția europeană de carne a crescut semnificativ datorită ciobanilor români

Crescătorii de ovine din România au contribuit cel mai mult la creşterea producţiei de carne din Europa. Sunt însă nemulţimiţi de evoluţia preţurilor, care au scăzut, dar şi de diminuarea subvenţiilor. Cei mari mizează pe export pentru a face profit.

Anul trecut, producţia de carne de oaie la nivel european a crescut cu 4%, după mai mulţi ani de declin, arată un raport al Comisiei Europene, în care se vorbeşte despre România ca ţară responsabilă pentru mare parte din această majorare. „Cea mai mare creştere a numărului de animale sacrificate a fost raportată în România, urmare a unei creşteri enorme a efectivului de animale în perioada 2012-2014 (900.000 de capete). Fără România, UE ar fi înregistrat o creştere a producţiei nete de numai 1,5%”, se menţionează în raport, în care se atrage atenţia că „datele trebuie privite cu atenţie având în vedere că sacrificările s-au făcut în ferme”.

ovine1_400

Dincolo de statistica europeană, în fermele româneşti în care efectivele de animale au crescut în ultimii ani, se resimte o mare îngrijorare- preţurile au scăzut, iar imputurile cresc. Mai mult, subvenţia primită de crescătorii de ovine va scădea anual, până în 2020, cu 10%. Pe moment, profiturile crescătorilor devin tot mai mici, iar investiţii se fac cu gândul la exporturi, statele arabe fiind o piaţă de desfacere foarte importantă pentru noi.

„Este o creştere firească (a sacrificărilor-n.red) pentru că a crescut foarte bmult numărul de efective. În 2007, am plecat cu aproximativ 5,8 milioane de oi şi am ajuns acum la aproximativ 11 milioane. România are o capacitate de păşunat pentru 17-18 milioane de capete şi aici ar trebui să ajungem. Problema este că nu întotdeauna o creştrere a numărului de animale vine şi cu o creştere a profiturilor”, a declarat pentru Economica.net, Dumitru Andreşoi, oierul cu cel mai mare număr de animale din România şi preşedintele Asociaţiei judeţene a crescătorilor de ovine Dacia.

 

   sursa: fabricadecarne.ro