Producerea băuturilor alcoolice, subvenţionată

Investiţiile în producerea băutorilor alcoolice pot fi finanţe cu fonduri europene nerambursabile, prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) în cadrul submăsurii 4.2a – Investiţii în procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol.alcool2_400

Investiţiile destinate obţinerii băuturilor alcoolice pot fi efectuate doar de beneficiarii care se încadrează în definiţia microintreprinderilor şi/sau în definiţia formelor asociative (grupuri de producători şi cooperative).

Băuturi alcoolice eligibile prin submăsura 4.2a sunt: cidru de mere, cidru de pere, vinuri din fructe cu o concentraţie alcoolică mai mare de 0.5% vol. şi amestecuri de băuturi fermentate cu o concentraţie alcoolică mai mare de 0.5% vol. 

Toate aceste băuturi pot fi natural spumoase sau încarcate în mod artificial cu dioxid de carbon.
Băuturile fermentate de mai sus cărora le-au fost adăugate un anumit procent de alcool distilat, apă, sirop de zahăr, arome, coloranţi şi, pentru unele dintre acestea, o baza de smântână, care le-au facut să îşi piardă gustul, mirosul şi/sau aparenţa unei băuturi obţinute dintr-un anumit fruct sau dintr-un anumit produs natural, cu alte cuvinte caracteristicile unei băuturi fermentate, nu sunt eligibile.

De asemenea, eligibil pentru finanţare este şi alcoolul etilic nedenaturat de orice tărie, obţinut din fructe şi destinat consumului uman. Chiar dacă este propriu consumului uman, se distinge de alte produse alcoolice prin faptul că este lipsit de orice substanţă aromatică. Investiţiile legate de producerea de băuturi alcoolice vor fi sprijinite doar în cazurile microintreprinderilor şi formelor asociative (grupuri de producători şi cooperative).

Intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile şi nu va depăşi 200.000 de euro pentru microintreprinderi şi 300.000 de euro pentru grupuri de producători şi cooperative. Intensitatea sprijinului nerambursabil se va putea majora, cu 20 de puncte procentuale, în cazul operaţiunilor sprijinite în cadrul PEI.

sursa: bihon.ro