Afacerile din comerţ au crescut în martie cu 8,3% -INS

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şimotociclete) a crescut în martie faţă de luna similară a anului trecut cu 8,3%, ca serie brută, şi cu 5,7% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.
Evoluţia ascendentă a fost determinată, ca serie brută, în special de creşterea comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+24,3%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+13,9%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+13,3%), comerţului cu ridicata nespecializat (+12,1%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+10,8%) şi comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+9,4%).

Scăderi au înregistrat activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-2,3%) şi comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-0,7%).

Comparativ cu februarie, afacerile din comerţ au crescut ca serie brută cu 18,7% şi au scăzut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,2%, a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică.

În primul trimestru, afacerile din comerţ au crescut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 6,9%, respectiv cu 5,1%.

Avansul a fost susţinut, ca serie brută, de creşterea comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+24,3%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+12,8%), comerţului cu ridicata nespecializat (+12,7%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+10,2%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+7,3%) şi comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+4,0%).

Scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-1,3%) şi activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-0,8%).

comert_400.

sursa: zf.ro